pondělí, listopadu 13, 2006

Miniprofil bojových vozidel Stryker

Současná americká pozemní bojová vozidla mají jednu velkou nepříjemnost - jsou příliš těžká. Tank M1 Abrams dosahuje 61,4 t a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley 22,7 t. Z toho vyplývá, že pro jejich leteckou přepravu se musí zvolit značně velké letadlo - C-5 Galaxy s nosností 131 t, či C-17 Globemaster III s nosností 78 t. Přeprava pomocí těchto letadel je značně nákladná a vyžaduje značně dlouhou letištní dráhu. Ideální by proto bylo, aby nová bojová vozidla byla schopna přepravy pomocí ekonomicky výhodnějšího typu C-130 Hercules s nosností 20 t, který dokáže přistát i na letištích s nezpevněnou drahou. Stryker tedy představuje prozatímní náhradu za těžká vojenská vozidla a je vyvíjen v mnoha účelových verzích; vždy se jedná o kolová vozidla - je tím zaručena vyšší rychlost (v porovnání s pásovými vozidly). Prozatímní proto, že definitivní náhradou bude FCS .

Přehled nejzajímavějších verzí

M1126 ICV.

Tato základní a nejvíce vyráběná verze představuje obrněný transportér pro přepravu 9 vojáků. Doposud je používáno přibližně 1500 vozidel tohoto typu -průměrná cena za kus dosahuje 1,52 milionu dolarů. Osádku tvoří dvě osoby (řidič a velitel). Výzbroj - 12,7 mm kulomet M2 (nebo 40mm granátomet Mk.19) na lafetě RWS. Na lafetě jsou rovněž umístěny vrhače zadýmovacích granátů. Lafeta RWS je dálkově ovládána z vnitřku vozidla, což je užitečné zejména při bojovém nasazení vozidla v zastavěném terénu. Jak totiž ukazují zkušenosti z ozbrojených konfliktů
minulosti i současnosti, střelec vysunutý z korby je velmi zranitelný. Na strykerech se velmi cenní především následující vlastnosti:
- rychlost (Stryker se může pohybovat rychlostí až 100 km/h),
- tichý provoz v porovnání s pásovými vozidly,
- vybavení moderní elektronikou (moderní počítače, komunikační prostředky, přístroje pro noční vidění) a
- ochranu (zásah zbraní typu RPG jen zřídka způsobí zranění posádky, je velmi odolné proti účinkům výbušnin podél komunikací).
- činnost v noci bez světel (posádka využívá přístroje pro noční vidění).
- hmotnost činí pouze 16,47 t.

M1128 MGS.
Tato verze představuje 105mm samohybný kanon, který původně tvořil výzbroj tanku Abrams. Primární účel - ničení opevněných cílů (především bunkry, ovšem ne tanky - viz M1134 ATGM). Osádka je tříčlenná (velitel, řidič a střelec). Hmotnost - 18,77 t.


M1134 ATGM.
Představuje raketový stíhač tanků s odpalovacím zařízením se dvěma protitankovými řízenými střelami TOW 2B a zaměřovačem ITAS (Improved TOW Acquisition System).





M1129 MC.

Tato verze představuje samohybný 120mm minomet.

Všechny verze mají dieselovou pohonnou jednotku (260 kw). Dojezd činí až 500 km.



Schopnost přežití na bojišti

Základní požadavek zněl na odolnost proti munici až do ráže 7,62 mm a střepinám dělostřeleckých granátů ráže 152 mm. V blízké budoucnosti se počítá s ochranou, která je tvořená keramickým materiálem, proti munici až do ráže 14,5 mm.


Videoklipy na googlu


-Nasazení Strykerů v Mosulu
- How Strykers Work .


Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk CoJeNového

Žádné komentáře:

 

blogger templates | Make Money Online