sobota, května 12, 2007

Seznamte se, Apophis

Neexistuje asi období v novodobých dějinách, ve kterém by si média nevybrala určitou katastrofickou vizi, o které by pořád dokola referovali, že určitě kvůli ní lidstvo zanikne či bude mít obrovské problémy. Dnes média varují především před globálním oteplováním. Před několika stoletími varovaly například před jedovatými plyny, které byly objeveny v chvostu komet, a před devíti lety bylo v módě varovat před srážkou s asteroidem (vzpomeňme na filmovou úrodu z roku 1998 - Drtivý dopad a Armageddon). Faktem je, že o určitém nebezpečí pocházejícího od planetek či komet není na rozdíl od tzv. antropogenního globálního oteplování pochyb. Je totiž stoprocentně dokázáno, že naše planeta byla v minulosti zasažena (např 1908, před 65 mil lety,...), kdežto 100% vliv člověka na klimatické změny nebyl (a myslím, že ani nebude) prokázán.

Devatenáctého června to budou tři roky, co R.Tucker a spol. objevili na observatoři Kitt Peak planetku, která později dostalo jméno Apophis (řecký název staroegyptského boha Apep). Objev této planetky opět vzbudil zájem médií, neboť první výpočty parametrů dráhy nevylučovali srážku v roce 13. Dubna 2029.
Pravděpodobnost srážky této 410metrové planetky byla bezprostředně po objevu stanovena na 1,6 % a riziko srážky bylo kvalifikováno stupněm 4 na desetistupňové Turínské stupnici. Postupem času se ukázalo, že srážka nehrozí. Výpočty na základě údajů z radioteleskopu v Arecibu, ukázaly, že v roce 2009 planetka mine Zemi asi o 36802 km. I tak planetka Apophis zůstane na hodotě 1 v Turínské stupnici - astronomové ji budou dál sledovat (další možná srážka, pravděpodobněji velké přiblížení bude i v roce 2036; celková energie srážky by byla asi 4 větší než celková energie erupce sopky Krakatoa).
Nebezpečí z vesmíru je zjevné. Některé planetky se značně přibližují k dráze naší planety, či ji dokonce kříží (blízkozemní planetky - NEO), přesto se drtivá většina asteroidů se nachází mezi Marsem a Jupiterem. Otázkou je, proč se některé asteroidy vydají na cestu do vnitřních částí sluneční soustavy. Pravděpodobně nejčastější příčinou je největší planeta, Jupiter.
Planetky nejsou ve svém hlavním pásu výskytu rozloženy rovnoměrně, určité vzdálenosti od Slunce jako by byly zakázané - Kirkwoodovy mezey, viz Obrázek.

Kirkwoodovy mezeryOběžná doba planety Jupiter, největší planety sluneční soustavy, kolem Slunce je 11,862 pozemského roku. Planetka, která stihne kolem Slunce oběhnout dvakrát, třikrát nebo čtyřikrát rychleji, by se měla nacházet právě v zakázaných oblastech (Kirkwoodovy mezery). Ale není tam. Vysvětlení se nabízí samo. Pokud se planetka s planetou setkává pravidelně na nějakém místě dráhy, je pravidelný i gravitační vliv planety. Ať už je ten vliv jakýkoli, působí opakovaně vždy na stejném místě dráhy a planetka mu snadno podlehne. Jupiter tak všechna tělesa s rezonancí 2:1, 3:1 nebo 4:1 (poměry oběžných dob) vytlačí z určitého prostoru a planetky buď spadnou na Slunce, nebo začnou křížit dráhu Země či Marsu. Samotný tvar pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem je ovlivněn rezonancemi. Pás má spíše tvar prstýnku, přičemž jeho hranice nejbližší ke Slunci je omezena rezonancí 4:1 a hranice nejvzdálenější od Slunce rezonancí 2:1. Stejně tak uprostřed prstence v rezonanci 3:1 se planetky nenachází.

Právě rezonančnímu vlivu Jupitera je přisuzována existence planetek křižujících dráhu Země, tzv. blízkozemních. Planetky by z blízkosti Země totiž už dávno samovolně vymizely. Ukazuje se, že typická životní doba meteoroidů či planetek na dráhách křížících dráhy planet je nejvýše několik desítek milionů let. Takže za dobu existence sluneční soustavy 4,5 miliardy let by byla populace takovýchto těles dávno zničena. Země by doslova vymetla své okolí. Protože dnes lze stále na obloze pozorovat meteory a blízkozemní planetky, soudí astronomové logicky, že tato tělesa musí být odněkud průběžně doplňována.

A obrana před asteroidy? Především včasně odhalení nebezpečí. V současné době se vážněji začíná uvažovat o využití laserů jako zbrani proti asteroidům.

Zdroje a další informace
wikipedie, http://en.wikipedia.org/wiki/Kirkwood_gaps ;



Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk Návštěvní kniha

 

blogger templates | Make Money Online